Pages

May 22, 2009

Uzman çavuş okulu basıp öğrenci dövdü

Bir uzman çavuş (silahi ve üniformasiyla Diyarbakır’da) da okul basıp (bir kürt) öğrenciyi döver sonra tepki gösterenler meseleyi Türk-Kürt kutuplaşmasına çekmekle hatta ırkçılık yapmakla suçlanır.

Steve Biko demişti, bu beyazlar hem bize tekme atıyorlar hem de bu tekmeye nasıl tepki göstememiz gerektiğini yine bize onlar söylüyorlar diye… Nasıl da evrensel ögeler barındırıyor şu ırkçı egemen ideoloji… Nasıl da hemen bir mantık bulunup problem yine kurbanın üstüne yıkılıyor.

Not only have they kicked us, but they have also told us how to react to the kick.

Steve Biko

12 comments:

Ebru said...

Ruh sağlıkları yerinde değil. Evde çocuğunu karısını da dövüyordur.Akşam haberlerde gördüm ne denir ki bilmiyorum. o kıyafetlerden çıkartılınca hiçbirşeye dönüşen yaratık çok şey olduğunu ancak kıyafetle gösterebiliyor.

merve* said...

"Nasıl da evrensel ögeler barındırıyor şu ırkçı egemen ideoloji… Nasıl da hemen bir mantık bulunup problem yine kurbanın üstüne yıkılıyor."
diyerek herşeyi özetlemişssin zaten.
Bu eşkiyacılıkla bu ülkenin sonu nereye varır kestirmek çok zor.

Editor said...

Adamlar seni kendinden saymiyor. Sen ne diye kendini onlardan sayiyorsun?

"Herkes hakettigi gibi yonetilir"
...sozu burada anlam kazaniyor.


Haydar Eren

zihni örer said...

bU OLAYIN CEVABI ÇOK NET BİR ÖZETLE, hAYDAR ereni'in PROTOKOL SIRASI bilgisinde düğümleniyor.

Bir ülke vatandaşları arasında "ölüler" bile eşit değilse, dirilerin meslek ayrıcalığını sorgulamak büyük cesaret örneği!

Eleştirel Günlük said...

Arkadaslar sagolun yorumlar icin. Kuskusuz ki cok basli bir problem bu. Yani sorunun bireysel, psikolojik, sosyal, ideolojik vs. boyutlari var. Ama Turkiyenin nesnel ve oznel kosullari gozununde bulunduruldugunda goz ardi edilmemesi gereken sey bu sorunun bireysel olmaktan cok ote kurumsal ve ideolojik olusudur. Yani bu kisinin psikolojisine patolojisine gonderme yapmak (ki bu da onemli bir sorun kuskusuz) konuyu carpitmaya denk duser cunku biliyoruz ki guc (erk) yaipisi en temel rolu oynuyor burada. Ornegin cocugunu doven bir yuzbasinin cocugu olsaydi bu uzman cavus bunu yapAMAZdi. Bu adam Diyarbakir'da hergun Kurtlere nefretle gorev yapmak zorunda kalmamis, butun kurtleri - ve cocuklarini- potensiyel suclu saymasaydi boyle bir davranista bulunma olasiligi nerdeyse yok denecek kadar azdir. Iste bunun icin mesele toplumsal, kurumsal ve ideolojik bir sorundur.

Zaten uzamn cavuslar ordunun patolojisini yuzunde tasiyan maskesidir. Ben normal bi uzman cavus gormedim valla. Gorduklerimin nerde hepsi kisilik ve patolojik yapilar barindiriyorlar (siddet egilimli, irkci, asosyal felan. Yok ki kimse sunun arastirmasini yapsin!)

Eleştirel Günlük said...

Evet Zihni hocam, askeri hastenede hastaliktan ote rutbeye gore insanlara muamele yapilan bir ulke bu. Ve orda soruyorsunuz ben cocugumu vatan hizmeti diye nereye gonderiyorum diye...

Benim oglumu olsa ne yapar ne eder onu askere gondermemenin butun yollarini ararim...

Ebru said...

Sanıyorum her akşam konusu geçiyor bizim evde. Askerlik karşıtı bir adamı (36 yaşına kadar gitmeyen) askere göndermek zorunda kalıp daha yenice bu kabusu atan biri olarak oğlumu göndermemek için elimden geleni yapacağım. Umuyorum başarılı oluruz. Veya o başarılı olsun ve gitsin buralardan sonra ne yaparsa yapsın ama askerlik yapmasın.

zihni örer said...

bİZ (Ebru biliyor) oğlumuzu bir anlamda askerlik yaptırmama hayalini gerçeğe dönüştürme aşamasındayız. Yine belki o elbiseyi giyecek ama, "öldürme değil, yaşatma savaşı" verecek aynı yerde. Yani Doktor olacak. Bu anlamda buruk bir sevinç:)

Eleştirel Günlük said...

Zihni hocam bi buruklukla gulumsedim yanitiniza. Askerligimi askeri hastanelerin birinde yaparken doktorlarin doktordan cok halden anlamaz zorba bir KUMANDANa donustugunu gormustum de kahrolmustum. Bi yarali asker getirmislerdi, acidan kivraniyordu sargisini acarken. Doktor kumandan bi bagirdi "sus ulen! Ne bagiriyorsun kari gibi!" Ve bunu derken cocugun canini sanki daha da acitti. O zavalli cocuk aci icinde kimbilir dilini isirdi bagirmamak icin. Insanligimdan nasil da utanmistim. Orda gercekten militarismin hicbir insani degerle ortusmedigini bir kez daha gordum.

Kuskusuz benimkisi sinirli bir gozlem ve deneyim. Umarim sizin oglunuz insanca davranir yarali Memet'e...

zihni örer said...

Sevgili E.G.,
bizim toplumda ne kadar "E.G." ya da "zihni" varsa, askeri hastanede de o kadar benzer doktor olacak. Çabamız boşa gitmeyecek, öyle umarım.

arîn said...

"Mesele toplumsal, kurumsal ve ideolojik bir sorundur."


Aşağıdaki linkteki çalışma tam yerinde olmuş. Bakmak isterseniz...

http://icmihrak.blogspot.com/2009/06/kotek-ile-uslanmayann-asl-esektir-afis.html#comments

Eleştirel Günlük said...

Cok tesekur ederim Gaialbedo. Ayrica hosgeldin.