Pages

Jul 30, 2008

Dünya Kapitalizmleri

Birileri çok őnceleri gőndermiş. Sevimli geldiler. Ara ara şu kőtü çevirimle çevirip yayınlayayım dedim.

Geleneksel Kapitalizm: Iki tane ineğiniz vardir. Birini satar ve yerine bir boğa alırsınız. Boğayı kullanarak sürünüzün sayısını çoğaltır gelirinizi katlarsınız. Emekli olur gelirinizle gül gibi yaşarsınız. Irgatlarınız hala size çalışırlar.

Amerikan Kapitalizmi: Iki tane ineğiniz vardir. Birini satarsınız ve diğerini dőrt ineğin vermesi gereken sütü vermeye zorlarsınız. Inek őldüğünde de şaşırırsınız.

Fransız Kapitalizmi: Iki tane ineğiniz vardir. Greve gider 3 inek istersiniz.

Japon Kapitalizmi: Iki tane ineğiniz vardir. Bunları yeniden dizayn edersiniz sonra da bunlardan çizgi filim karekterleri yaratır inekkimon (Ingilizcesi CowKimon) adıyla dünya pazarına
sürersiniz.

Alman Kapitalizmi: Iki tane ineğiniz vardir. Bunları őylesine yeniden üretirsiniz ki her biri 100 yıl yaşar, ayda bir kere yerler, ve kendileri sütlerini sağıp depolarlar.

Italyan Kapitalizmi: Iki tane ineğiniz vardir. Ama nerde olduklarını bilmezsiniz. 2 saat őğlen yemeği molası alırsınız.

Rus Kapitalizmi: Iki tane ineğiniz vardir. Sayarsınız ve farkedersiniz ki 5 ineğiniz varmış. Tekrar sayarsınız ve farkedersiniz ki 42 taneimişler. Sonra olmaz bőyle şey diyerek yeniden sayarsınız va bakarsınız ki 12 tane ineğiniz varmış. Sonunda saymayi bırakır yeni bir votka açarsınız…

Hint kapitalizmi: Iki tane ineğiniz vardir. Onlara tapınırsınız.

Isviçre Kapitalizmi: 5000 ineğiniz vardır ama siz hıc birisine sahip değilsinizdir. Inekleri ulkenizde barındırdığınız için diger ülkelerden haraç alırsınız.

Türkiye kapitalizmini de siz tanımlayın hadi…


21 comments:

Lilith said...

Satip sebekeden sahte pasaport alir ve Almanya'ya gidersiniz...

Anonymous said...

hehe, hoş olmuş bu eleştirel abi...

türkiye kapitalizmi: iki tane ineğiniz vardır. bir türk ineğinin dünyaya bedel olduğunu öğretirsiniz. az süt veriyorsa teröre falan bulaşmış olabilir.

Anonymous said...

Turkiye kapitalizmi: Iki tane ineginiz vardir. Once sutlerini alirsiniz. Inekler yemek isteyince birine postal digerine takunya giydirir, onlari kavga ettirir, bir de ustune seyredenlerden para toplarsiniz.

Anonymous said...

Turkiye kapitalizmi: Iki tane ineginiz vardir. Sutu yan ciftlikten alirsiniz. Ineklerinize sut icirirsiniz.

Eleştirel Günlük said...

Sagolun arkadaslar! Harika bunlar ya, devam devam...

Eleştirel Günlük said...

Bakin benim de aklima bi sey geldi...

Iki ineginiz yoktur. Devlette kok salmis bir amca bulurunuz. O size devletin butcesinden iki inek verir. Sonra siz o iki inegi kullanarak hayali ihracat yaparsiniz. Koseyi donersiniz.

Yolsuzluklariniz ortaya cikinca da millet sizi omuzunda tasir: Turkiye seninle gurur duyuyor der...

Anonymous said...

Turkiye kapitalizmi: Iki tane ineginiz vardir. Yemeyi haram, sut vermeyi helal ilan edersiniz. Iman gucuyle gunde bes vakit sut alirsiniz.

Anonymous said...

Turkiye kapitalizmi: Iki tane ineginiz vardir. Inekleri sutu kirmizi akmadigi icin kesersiniz.

Eleştirel Günlük said...

Bu arada, merhaba igus! Hosgeldin!

Anonymous said...

Turkiye kapitalizmi: Iki tane ineginiz vardir. Birini topcu, digerini popcu yaparsiniz. Topcu olani Inekbahce'de oynatir, popcu olana Inek Show cekersiniz. Sutlerini Mooorriyet gazetesi promosyonu olarak dagitirsiniz.

Hamis: Hosbulduk!

Tolga said...

Her mahallede bir besili inekogluinek yaratirsiniz. Bir inek koyup bes inek alamayinca da, Avrupalilasmak istersiniz.

merve* said...

iki ineğiniz vardır.Birini muhtemelen amerikanın "güvenli"ellerine teslim eder 1 verip 5 alıcağını düşünür beklersiniz.Diğerini de kendi kaderine terk eder öldüğünde de mukadderat der geçersiniz.

Anonymous said...

Turkiye kapitalizmi: Iki tane ineginiz vardir. Cok sut vereni ozellestirir, aldiginiz parayi yan ciftlige borc faizi olarak odersiniz. Az sut veren inegi de bogalar *orgy* yapsin diye elinizde tutarsiniz.

Anonymous said...

İki ineğiniz vardır ikisinin de arkasına 'Türkiye seninle gurur duyuyor' yazar salıveririz.

cüneyt uzunlar said...

Türk Kapitalizm'inin her zaman iki ineği vardır. Biri kaçıp giden; diğeri kalıp dayak yiyen.

Eleştirel Günlük said...

Cuneyt sanki biraz karisik olmus bu. Bu bahsettigin iki inek sanki daha cok Turkiye devrimci mucadelesinin inekleri olmasi gerekiyor gibi geldi bana. Kacan ve orda kalan kapitalizmin inegi bence soyle olur: biri kacirip baska ciftlige yerlesir, digeri kalip mafyaya bulasir sonra da omuzlarda tasinir...

cüneyt uzunlar said...

Nasreddin Hoca'nın iki hayvanından biri kaçar. Hoca da geride kalanı döver. "Hoca" derler "kaçan kaçtı sen niye kalanı dövüyorsun?" Hoca "E! Kaçanı eğiten budur!" diyerek gene verir zopayı.

Şimdi sanıyorum daha da karmaşık oldu.

zihni örer said...

Türkiye kapitalizmi:
İki ineğiniz vardır(mış), birini çöplükten geçindirmeye alıştırırsınız, diğerine "hababam sınıfı" dizisini çektirir, ağlanacak haline güldürmeyi öğretirsiniz.

Anonymous said...

Öncelikle şunu söyleyeyim sevgili EG'nin DÜNYA KAPİTALİZMİ başlıklı yazısı bir kaç gündür sayfada aslı duruyor-güncelliğini koruyor. Türkiye denince aklıma çok kötü şeyler geliyor. Bilmiyorum zaten bu EG'nin amaçınıda sanki bilinç altıma çalışılıyor.

Bütün mesele bence şöylerdir..

Türkiye kapitalizminin iki ineği vardır bir sermaye olarak kullanılır diğeriy ise pezevenklilk konumuna sokulandır.

Lilith said...

Turkiye Kapitalizmi: Iki inek vardir, 64 milyon 999 bin 998 de okuz...

Anonymous said...

İki ineğin vardır. İneklerden biri eşek olduğunu iddia eder; diğeri "Ben Alman Kurduyum" der. Süt falan vermezler, fazlaca yerler. Aralarındaki tartışmaları kameraya çekip pazarlarsın.